1.12.09

Atentie la scrisorile in lant de la prieteni (Fwd:)

Cu totii primim, chiar si de la prieteni mesaje Forward (Fwd:) care sunt trimise catre zeci de persoane in acelasi timp. Aceste mesaje sunt o modalitate de a colecta adrese de email valide printr-o tehnica de inginerie sociala careia multe persoane ii cad prada si care vor primi ulterior mesaje SPAM. Un email cu un mesaj sau o fotografie frumoasa sau cu clasicele prezentari PowerPoint cu aparenta de spiritualitate, trimis cu buna stiinta mai departe de catre cei care il primesc, are rolul de a colecta in continutul sau adrese email valide care mai devreme sau mai tarziu vor ajunge si inapoi la autorii de SPAM imbogatit cu adrese valabile si bune sa fie bombardate cu mesaje nedorite. Aceast lucru e posibil din necunoastere.

Daca v-a placut foarte mult un astfel de mesaj si doriti sa il trimiteti mai departe urmati cei doi pasi de mai jos:
 1. Inainte de a trimite stergeti celelalte adrese si texte din continutul mesajului. In mesaj lasati doar continutul frumos, fara lista intreaga de adrese pe la care mesajul a trecut.
 2. utilizati pentru expediere campul de adrese BCC (blind carbon copy) in care scrieti adresele prietenilor - camp care nu va afisa catre destinatari si adresele celorlalti prieteni ci fiecare va primi o copie individuala a mesajului.
In acest fel veti rupe lantul de colectare de adrese pentru SPAM si ii veti proteja pe prietenii dvs. de astfel de mesaje!

3 comentarii:

 1. E clar acum de ce destule dintre mesajele de genul asta se termina cu deja clasicul "trimite acest" mesaj la cel putin X nr. de prieteni OR ELSE..."

  Si tot de-aia multe cer si trimiterea inapoi catre senderul original (cu aluzii lacrimogene de genul... "daca voi primi aceasta scrisoare inapoi voi sti ca ma numar printre prietenii tai").

  De fapt ideea principala este ca mesajul sa ajunga inapoi, plin de adrese "zemoase"

  RăspundețiȘtergere
 2. Total de acord cu cele de mai sus, insa trebuie mentionat foarte clar: nu mesajele in sine sunt problema. Multe dintre aceste mesaje sunt initiate de oameni pasionati de fotografie, istorie, arta... etc., oameni care chiar nu au intentii ascunse.

  Problema principala este modul de propagare ulterioara pe internet, si modul in care cei cu diverse intentii de spam/phishing se pot folosi de aceste zeci de adrese de email adunate, odata ce intra in posesia lor.

  In concluzie: nu e nimic rau in a primi si a trimite scrisori in lant, atata vreme cat ai grija sa te protejezi pe tine si pe prietenii tai (atat cei de la care ai primit, cat si celor carora le trimiti), nedivulgandu-le adresele.

  RăspundețiȘtergere
 3. @anonim si @mn: intr-adevar nu e nimic rau in a primi si trimite mai departe astfel de mesaje, e vorba doar de putina grija in modul in care le trimitem mai departe.
  Multumesc de comentarii.

  RăspundețiȘtergere